V. MEČIAR: Chceme sa minimálne dostať späť do Národnej rady SR

13.02.2012 Bratislava

Bratislava 13. februára (TASR) - Politika nie je o tom, kto koho okradne, ale kto čo ľuďom dá. Tvrdí to predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar, ktorý verí, že sa jeho strana vráti do parlamentu. \"Winston Churchill vyhral Angličanom vojnu a po nej ho vyhnali. Ale Anglicko sa dostalo do krízy a čo urobili? Zavolali Churchilla naspäť,\" povedal v rozhovore pre TASR. Mečiar nevylúčil prípadnú spoluprácu so Smerom-SD, avšak tvrdí, že by musela byť postavená na iných pravidlách.

O mesiac sú tu voľby. Ako ich podľa vás ovplyvnia nepokoje, protesty Gorila? Ako sa prejavia na výsledku volieb?

Téma korupcie je konfrontovaná so sociálnou úrovňou veľmi veľa ľudí, ktorá je nízka. Automaticky je tu založený rozpor. Ak do neho príde nedôvera, prejaví sa to na postoji k stranám alebo účasti na voľbách. Čo je negatívne, je, že to chytá všetky strany a politikov. To je ale nesprávne, lebo nerozlišuje a vytvára dojem, akoby nešlo v politike o nič iné, len kto koho o koľko okradne.

A nie je to tak?

Politika nie je o tom, kto koho okradne, ale kto čo ľuďom donesie a dá. Či sa ľudia majú lepšie alebo nie. A ďalšia vec, ktorú stále počúvam. Stretol som sa s Rómami a tí mi hovorili. Za zemiaky sme boli trestaní, za drevo sme trestaní, ako budú potrestaní za miliardy tí, ktorí sú uvedení v tomto. A to je aj medzi ďalšími občanmi. Čo sa s tým stane? A žiadajú radikálne riešenia. Tie sa ale pohybujú v osobných a nie systémových zmenách.

Vy ešte veríte v úspech ĽS-HZDS?

Samozrejme.

Čo ste urobili pre to, aby ste ho dosiahli?

Pol druha roka sme robili na vnútornej premene. Je pravda, že sme ju ešte nedokončili. Zastihuje nás to v štádiu pred koncovkou. Keby sme mali ten pol rok, tak by to bolo inak a trúfali by sme si aj na iný výsledok. Ale teraz si myslím, že v parlamente by sme mali byť, názory a koncepcie, ktoré máme, by mali zaznieť. Na reálnych východiskách programu robilo 400 odborníkov. Program je jediný reálny pre Slovensko, iní len opakujú staré frázy. Teraz je otázka akceptácie programu. Minimálny cieľ je byť v Národnej rade SR a môcť obhajovať tieto stanoviská.

Čo ĽS-HZDS ponúka v týchto voľbách? Nejaké programové priority?

Je tu kríza ústavného systému, verejnej správy, politických strán a ich usporiadania aj usporiadania politického systému a my máme riešenia. Kríza vstupuje aj do ekonomickej sféry, ale nie je všade. Nie je v Poľsku ani v Nemecku, prečo musí byť na Slovensku? Riešenia máme. Aj na investície, pretože ďalej nebude môcť slovenská ekonomika počítať s úvermi. Nebudú alebo budú drahšie. Sú tu obrovské protirečenia, ktoré súvisia so zamestnanosťou ľudí. Hranicu chudoby prekračuje 600.000 ľudí a blíži sa ďalší pol milióna k nej. Ďalej zdravotníctvo, poškodzovanie zdravia ľudí za posledných päť rokov o päť rokov sa znižuje kvalita zdravia. Do absolútne nevyhovujúcej kategórie sa dostávajú mladé rodiny a slobodné matky, kde sú niektoré zákony diskriminačné. A nehovorím už o dôchodcoch. Treba to riešiť. Na všetko sú riešenia a netreba ani väčší objem peňazí. Len zmeniť obeh peňazí v spoločnosti. Každé euro musí pracovať. Ak sa toto dosiahne, tak je možné začať v priebehu začiatku budúceho roka s výrazným oživovaním ekonomiky aj sociálneho systému.

Niektoré strany hovoria o okresaní sociálnych dávok. SaS chce zobrať sociálne dávky tým, ktorí odmietnu ponúknutú prácu a nechať im len jedno jedlo denne. Most-Híd chce okresať dávky tak, že by ich dostávali len tí, ktorí sú na ne naozaj odkázaní. Vám sa také riešenie nepozdáva?

Takto to vyzerá, keď hlúposť kvitne. Na Slovensku chýba pre úplné uspokojenie trhu práce 700.000 nových pracovných miest. V ponuke je pár tisíc. Ako chcú donútiť ostatných, aby ich vytvorili, keď ich môže vytvárať len isté percento spoločnosti a ostatní sa prispôsobujú? Ak to štát nebude iniciovať, je to o ničom.

Vy čo plánujete?

Možno požadovať od tých bohatých napríklad to, aby ak majú veľké zisky, nech ich reinvestujú a dáme im zvýhodnenie. Ak nechcú reinvestovať, môžu viac prispievať na sociálnu sféru formou istého druhu zaťaženia. V Amerike je bežné, že si ponúkajú príjmy štátu. U nás ešte k tomu nedospeli.

A čo konsolidácia verejných financií. Pristúpili by ste na ďalšie zvyšovanie daní? Ktorých?

Konsolidácia si vyžaduje dva kroky. Znižovanie nákladov na verejnú správu, Obrovské peniaze sú v organizácii verejnej správy, viem ich tam získať. Ďalej každé zaťaženie štátu je relatívne vo vzťahu k HDP. Ak domáci produkt rastie a ja držím ten istý objem zaťaženia, tak sa mi stáva relatívnym a zmenšuje sa. Otázka je ako naštartovať znova ekonomický rast. To sa inak ako cez investície nedá.

A to zvyšovanie daní?-

Je možné rôznymi systémami. Napríklad treba znížiť daň na potraviny, v oblasti nákladov na lieky aj celkovú cenu liečiv. Treba zastaviť úvahy o zdaňovaní dôchodkov. To nie je potrebné. Ak by malo dôjsť k zmene daňovej sústave, tak právnickým osobám, ktoré majú neúmerné zisky. Môže byť daň z majetku, zo zisku a ďalšie dane.

Ste za harmonizáciu daní?-

Nie. Som za harmonizáciu rozpočtovej a menovej politiky. Dane sú súčasť príjmov rozpočtu, tie môžu byť rôzne. Ale medzi rozpočtom a menovou politikou musí byť vzťah harmonizácie. Ak nie je, narušuje to celkový vývoj meny.

A čo taká harmonizácia dôchodkov?

To je pekná hlúposť. Kto s tým vyjde, gratulujem mu. Bolo by dobré, keby niekto vedel zabezpečiť na Slovensku také dôchodky ako v Nemecku.

Prejdime ešte k rómskej problematike. Ako ju chcete riešiť?

Rómovia sú súčasť našej spoločnosti, žiadne násilné riešenia nie sú možné. Je ich viacej ako 600.000. Veľa z nich sa ich hlási k maďarskej národnosti. Maďarské strany na nich berú peniaze, ale nedávajú im ich, samé ich spotrebujú. Spoločnosť musí hľadať spôsob, ako integruje Rómov a nie ako ich vyčlení. Existujú rôzne riešenia. Internátne školy, organizácie predaja a sprostredkovania bývalých družstevných charakterov na využitie rómskych remesiel, hovorím už dlho o špecializovaných projektoch, ktoré by boli postavené na jednoduchších manuálnejších prácach. Veľa Rómov stavia krásne domy.

Na to, aby ste presadili svoj program, potrebujete byť vo vláde. Išli by ste opäť do vlády so Smerom?

Je to predčasné. S úctou sa obraciame na ľudí, že ak dokázali dostať do parlamentu na základe ponuky drog a homosexuálnych manželstiev Sulíka, ak z neho vedeli urobiť druhého muža v štáte, prečo nechcú stranu tých, ktorí tento štát založili a ktorí tento štát vytiahli z velikánskej krízy. Tie predsudky, ktoré boli voči nám vytvárané, to už by malo byť za nami.

Na koľko percent si trúfate?

Nechcem prognózovať. Čísla v prieskumoch sú nižšie, účasť na mítingoch je väčšia ako v roku 2010. Verejná mienka sa bude lámať v posledných dvoch týždňoch.

Prieskumom ste nikdy neverili. Dnes už sa podľa nich orientujete?

Dali sme si urobiť účelový prieskum len na ĽS-HZDS a na jej sympatizantov. Tento prieskum ukázal, že naozaj veľa ľudí podporuje Smer, podporuje ho preto, že si myslia, že Smer je tá strana, ktorá dokáže pomery zmeniť. Ja im odporúčam, že ak chcú podporiť Smer, musia podporiť HZDS. Bez toho Smer nebude.

Takže by ste s nimi do vlády išli?

Pokiaľ ide o koaličné vzťahy, nie sme tak ďaleko. Vyzeralo by to, že sa ponúkame. Istú hrdosť musíme mať. Ale musím povedať, že za takých podmienok a pravidiel ako minule, by to bolo problematické. Muselo by to byť všetko inak.

Ak neuspejete vo voľbách, vyvodíte osobnú zodpovednosť?

Dostal som jeden list, nebudem menovať od koho. Píše sa v ňom, že ak človek prisahá vernosť Slovensku, tej prísahy sa zbaviť nemôže. Zbaviť ho jej môže iba smrť. Táto prísaha zostáva. Pokiaľ ide o to, čo bude v strane po voľbách, už som vyhlásenie dal (povedal, že ak ĽS-HZDS nezíska päť percent, tak on aj všetci funkcionári vo vedení strany 11. marca 2012 skončia, pozn. TASR). A poviem vám takto. My sme v istom období začínali s Václavom Havlom rovnako. Jeho urobili prezidentom, urobili z neho národného hrdinu. Dali mu zákon pri všetkých chybách, ktoré boli. Nech hodnotím svoje chyby, neboli väčšie. A Slováci sa mi poďakujú tým, že ma pošlú totálne preč s urážkami a zabudnutím? A je tu ešte jedna vec, Winston Churchill vyhral Angličanom vojnu a po nej ho vyhnali. Ale Anglicko sa dostalo do krízy a čo urobili? Zavolali Churchilla naspäť.

Chcete povedať, že to by mali urobiť aj s vami?


Angličania to urobili takto, nehovorím o nás...
 

Vyberte región